Mengawal Kemarahan
Kita semua tahu tentang perasaan marah. Kita akan menjerit dan berteriak malah sanggup menampar dan menyakiti seseorang yang kebiasaannya kita sayang dan ambil berat. Namun kita tidak peduli dan ambil berat perasaan tersebut. Menurut kajian didapati setiap seorang daripada empat orang penduduk U.K adalah sebenarnya menghadapi risiko disebabkan oleh perasaan marah ini.

Kajian itu juga mendapati 1 daripada 10 orang hilang kawalan terhadap kemarahan sekurang-kurangnya sekali sehari. Ramai daripada kita yang berpendapat bahawa dengan meluahkan perasaan marah itu keluar adalah salah satu jalan terbaik untuk mengatasi rasa marah yang melampau. Itu tak semestinya.

Kata seorang ahli psikologi dari North Carolina, U.S iaitu Profesor Redford Wiliams di Duke University. Pengkaji di Duke telah membuat kajian terhadap pelajar-pelajar di sana dari jurusan perubatan dan undang-undang. Hasilnya mereka mendapati pelajar- pelajar ini boleh dipecahkan kepada 2 golongan utama iaitu satu kumpulan yang mempunyai kecenderungan yang tinggi untuk hilang kawalan kesabaran sementara satu kumpulan lagi bersifat pasif.Wiliam mendapati untuk satu tahap masa yang diperhatikan hanya seorang daripada 50 orang orang dari kumpulan PASIF itu meninggal dunia berbanding 1 dari 5 orang dari satu kumpulan yang lekas hilang kawalan kesabaran. Kata Wiliam,"Nampaknya marah itu suatu faktor besar
yang merendahkan tahap kemampuan kita untuk melawan penyakit".

Beliau juga menunjukkan bahawa pesakit jantung di hospital akan dapat keluar dari hospital lebih awal sekiranya mereka diajar untuk mengawal perasaan marah mereka. Dan hasil kajian daripada pengkaji U.K dan U.S beliau percaya bahawa kita sebenarnya meletakan diri kita dalam keadaan berisiko untuk mendapat penyakit semata-mata kerana perasaan marah yang tidak dikawal.

Seorang ahli psikologi, Joe Griffin (Mindsfield College in Sussex) menerangkan bahawa marah itu suatu tindakan respon kecemasan "lawan atau lari" (fight or flight) yang berguna untuk tindakan kita keluar daripada sesuatu bahaya.Namun ia boleh dicetuskan pada masa lain untuk sesutu tujuan yang merosakan dan membinasa. "Apabila kita marah,asid lemak dikeluarkan ke aliran darah dan darah kita dipam dengan lebih cepat. Apabila kita berada di meja kerja,aliran darah yang cepat itu menyebabkan tekanan darah
kita meningkat dan akan sampai ke tahap kita akan menghadapi serangan jantung." Sebelum itu, kemarahan yang melampau juga boleh membawa kepada sakit kepala yang berulangan dan insomnia.

Menurut Joe Griffin, ini sebenarnya kerap kali boleh diatasi dengan cara kaedah terapi. Mereka perlu patuh kepada terapi yang dijalankan itu. Kita boleh mengajar mereka kemahiran perhubungan yang lebih baik dan kemahiran komunikasi untuk menolong mereka menyelesaikan segala selisih faham tanpa perlu marah!" Bagaimana untuk mengawal kemarahan? Jawapan Oleh Wiliams.

1. Kita perlu mengatasi rasa marah itu sebelum ia merebak lebih jauh yang akhirnya akan sukar dikawal. Memahami apa yang menyebabkan kita rasa marah itu adalah penting.Kerap kali kita kecewa dan marah terhadap perkara yang remeh walaupun tak sepatutnya kita kita letak perasaan marah itu terhadap perkara tersebut.

2. Kemudian tanya diri kita sama ada perasaan marah itu berketepatan dengan perkara itu. Adakah setiap manusia normal seperti kita perlu berasa marah terhadap hal begitu?Kalau jawapannya adalah YA maka tanya diri anda apa yang anda boleh buat? Kita mungkin terperangkap dalam kereta api yang sedang meluncur laju. Namun apa lagi yang boleh kita buat? Adakah perlu kita terjun keluar dari kereta api tersebut? Oleh itu tidak perlulah kita berasa terlalu kecewa.

3.Cuba anda jawab soalan terakhir ini. Adakah perlu sangat dan penting kita marah? Jika anda menjawab soalan itu dengan jujur dan YA maka anda perlu mengambil beberapa tindakan yang mengiyakan jawapan anda itu. Namun sekurang-kurangnya anda harus memutuskannya pada keadaan fikiran yang rasional.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...